Sirnica

lonac90 minuta

Sastojci

1 pakovanje jufke Klas

1/2 kg mladog kravljeg sira

4 kom jaja

1-1,5 dcl mineralne vode

2,5 dcl slatkog mlijeka

kašika maslaca

so

ulje

Priprema

U posudu istresti sir, jaja, dodati četiri kašike ulja, mineralnu vodu i dvije do tri kašičice soli sve ovo dobro umutiti da smjesa bude ujednačena.
U podmazan pleh poredati tri jufke, i svaku posebno pomastiti, a četvrtu jufku ne mastiti nego na nju stavljati fil. Na fil staviti dvije jufke, pomastiti ih i ponovo staviti fil. Postupak ponavljati dok se ne potroše jufke. Na kraju staviti tri jufke na vrh čije krajeve ćemo podviti pod cijelu pitu. Pouljiti pitu i staviti je u predhodno zagrijanu rernu na 250°C i peći 15 minuta, smanjiti temperaturu i peći još 15 do 20minuta zavisno od jačine rerne.

Nakon toga pripremiti smjesu za polivanje pite. U posebnu posudu staviti slatko mlijeko, maslac i kašičicu soli i staviti da prokuha. Kada je pita pečena zaliti je ovim smjesom i ostaviti da malo odstoji dok upije smjesu.