Zlatni kuglof

lonac

Sastojci

Zlatni puder 250 g

Jaja 6 kom

Šećer 250 g

Pašak za pecivo 7g

Mlijeko 150ml

Ulje 100ml

Maslac 30 g

Suhe grožđice 100g

Suhe marelce 100g

Vanilija šećer 7g

Sol 3g

Priprema

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka u dvije posude.

U bjelanjke dodati sol i mutiti u čvrsti snijeg.

Žumanjke miksati kratko pa dodati ulje, mlijeko, sve zajedno miksati da se sastojci sjedine . Zatim dodati šećer, vanilija šećer, Zlatni puderi prašak za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i lagano izmiješati.
Suhe grožđice i sjeckane suhe marelice posuti Zlatnim puderom da ne idu na dno kalupa prilikom pečenja.

Kalup namazati sa maslacom i posuti sa brašnom, u pripremljeni kalup izliti dio mase pa posuti sa suhim voćem zatim ponovo dio mase pa suho voće i na kraju izliti masu do kraja.
Pripremljeni kuglof peći u rerni na 180°C oko 40 minuta.

Po želji dkorisati sa šećerom u prahu i poslužiti sa svježim voćem.