Jabukovača

lonac

Sastojci

400g jufke Klas jufke

1 kg šećera

100g putera

8 kašika ulja

za nadjev:
4 – 5 krupnijih jabuka (cca 1,5 – 2kg)

1 kašika šećera

2 kašike cimeta

Priprema

Izvaditi list jufke i premazati mješavinom ulja i putera, pa preko nje staviti još jedan list i onda staviti nadjev duž cijele jufke i zarolati. Ovaj postupak ponoviti i sa ostalim listovima jufke, sve do utroška jufke i nadjeva. 

Narezati role jabukovače na sitnije komade. Premazati mješavinom putera i ulja i staviti u predhodno zagrijanu rernu na 200°C. Peći cca 30min dok pita ne porumeni. 

Priprema agde: pomiješati 1kg šećera sa 1l vode miješati dok ne zavri. Kuhati na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta. Mlaku pitu zalijte vrućom agdom. Prijatno.