U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se kvasac podigne. Kada se podigne dodati u posudu u kojoj smo odmjerili brašnoT-710, heljdino brašno, ulje, so, prašak za pecivo i vodu i zamijesiti glatko tijesto. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 min. Nakon toga premijesiti, ostaviti 5 minuta da tijesto odmori, razvući na debljinu 1 cm , izrezati na kvadrate, pravougaonike, trokutiće po želji. U tavu naliti 200 ml ulja i zagrijati . U zagrijano ulje pržiti uštipke sa jedne i druge strane dok ne dobiju zlatno rumenu boju.

Uštipci sa dodatkom heljdinog brašna

Sastojci
6 supenih kašika heljdinog brašna
vrećica ( 7g ) suhog kvasca
½ kesice praška za pecivo
malu kašičicu soli
jedna supena kašika šećera
jedna šoljica ulja
250 ml mlake vode