U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se kvasac podigne. Kada se kvasac podigne dodati u posudu u kojoj ste odmjerili brašnoT-710, raževo brašno, šećer, ulje, so i vodu i zamijesiti hljeb. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 40 minuta. Nakon toga premijesiti i napraviti okrugli ili u obliku vekne hljeb (ovisno o vašoj želji) staviti hljeb u podmazan pleh, prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 35 minuta. Zagrijati rernu na 250°C, ubaciti hljeb i smanjiti temperaturu na 220°C, te peći 28 do 32 minuta. Hljeb izvaditi iz pećnice, premazati vodom i prekriti krpom.
Hljeb sa dodatkom raževog brašna
115 minuta
Sastojci
5 supenih kašika Klas raževog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 kašičica soli
1 supena kašika šećera
1 šoljica ulja
250ml mlake vode