Hljeb je jedna od najpopularnijih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Vjeruje se da je prvi hljeb, mješavina brašna i vode, napravljen prije više od 10.000 godina, a prvi moderni hljeb sa dodatkom kvasca napravljen u drevnom Egiptu prije 4.000 godina. U Evropu je hljeb stigao preko antičkih Grka.

Iz Egipta se receptura pripreme hljeba prenosila na susjedne zemlje, tako je danas je njegovo veličanstvo hljeb, jedna od namirnica koja se konzumira širom svijeta, a koja je zbog svojih karakteristika poželjan prilog uz skoro svako jelo. U svijetu postoji nebrojeno veliki broj vrsta hljeba, a koje zavise od pripreme, vrsta brašna, dodataka, mješavina brašna, korištenja kvasca, tehnike pripreme i sl.

Hljeb se sprema od različtih vrsta brašna ili kombinacije vrsta brašna, pšeničnog, kukuruznog, raževog, ječmenog, heljdinog brašna, i dodataka sjemenki itd. Generalna podjela brašna je na crna, bijela, polubijela, integralna. Bijela brašna bogatija su skrobom i bjelančevinama, a kod tamnijih brašna u sastavu ima više mineralnih tvari, vitamina i celuloznih vlakana. Od vrste brašna načelno zavisi i vrsta hljeba.

Kod nas u Bosni i Hercegovini teško je zamisliti obrok bez hljeba, jede se uz doručak, ručak i večeru, a najčešće se sprema od pšeničnog brašna. Hljeb od pšeničnog brašna karakteriše se hrskavom koricom i ukusnom i mekanom sredinom. Skoro da nema ljepšeg mirisa, od onog kod tek pečenog hljeba, neovisno od vrste brašna od koje je napravljen.

Koliko je velika ljubav prema hljebu u Bosni i Hercegovini govori i činjenica da  građanin BIH u prosjeku pojede godišnje 95 do 105kg hljeba i proizvoda od tijesta.