U razgovoru s Tarikom Zolotićem, magistrom nutricionizma i članom Udruženja nutricionista u Bosni i Hercegovini, te bivšim nutricionistom fudbalskog kluba Željezničar, saznali smo kako možemo raditi na što boljem stanju našeg imunog sistema kroz žitaricu ovas koja je ključni sastojaka u našim proizvodima iz Fit portfolia.

Pročitajte i vi savjete gospodina Zolotića i vodite računa o vašem zdravlju i pravilnoj ishrani, jer kako sam Tarik kaže „Hrana nije najvažnija, ali od nje sve zavisi“.

Naš imuni sistem raspolaže s jakim arsenalom oružja, vojske za borbu protiv različitih vrsta neprijatelja. Tako naš imuni sistem ima pješadince, mornaricu, snajperiste, oficire-obavještajce, generale. Valuta kojom plaćamo našu „vojsku“  jeste hrana, hranjive materije iz hrane od kojih zavisi jačina, moć naših odbrambenih snaga.

Jedna od namirnica čija bi konzumacija zasigurno podigla odbrambenu moć, snagu našeg imunog sistema jeste ovas ili zob. Ovas ili zob je žitarica koja ima veliku nutritivnu gustinu, tj. velik i širok izvor vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina, bioloških aktivnih komponenata zbog čega ovas nazivaju „super“ žitarica. O kvaliteti ovsa govore i podaci da su je u Skandinaviji nazivali „hrana bogova“, dok su je u Rusiji davali kao zamjenu za majčino mlijeko kada majka ne bi mogla da doji.

Ovas je bogat cinkom koji je sastavni dio više od dvjesto metaboličkih procesa u našem tijelu, a posebno se izdvaja uloga u jačanju imunološkog sistema kroz stvaranje i aktivaciju T-limfocita koji obnašaju funkciju generala naše vojske u borbi protiv infekcije. Istraživanja pokazuju da cink pomaže našem imunom sistemu tako što  „izolira, blokira put“ infektivnim ćelijama dalje kroz tijelo.

Tarik Zolotić, magistar nutricionizma, član Udruženja nutricionista BiH

Ono s čime se ovas posebno može pohvaliti kod jačanje našeg imunog sistema jesu beta glukani. Beta glukani predstavljaju „super gorivo“ za naše imune ćelije. Beta glukani djeluju na naš imuni sistem na više načina, a prvi je da potiču stvaranje koštane srži a samim tim i broj leukocita i trombocita koji su prva linija odbrane. Zatim aktiviraju makrofage, vrste leukocita čiji je osnovni zadatak čišćenje tijela od otpadnih tvari, toksina koji „guše“ naš imuni sistema kao i borba, uklanjanje stranih čestica, tvari. To rade procesom fagocitoze, tj. prepoznavanja, usisavanja i uništavanja mikroorganizama, a samu učinkovitost ovog procesa beta glukani povećavaju do 50 puta. Beta glukani povećavaju i proliferaciju, umnožavanje T i B limfocita kao i brzinu kretanja imunoloških stanica prema patogenim, stranim česticama.

Ovas je bogata posebnom grupom antioksidanata avenantramidima, polifenolnim spojevima koji  se isključivo nalaze u zobi, a imaju jako antioksidativno djelovanje te jačaju imuni sistem.

No naš imuni sistem je daleko više od leukocita, bijelih krvnih ćelija jer najveći dio borbe ne odigrava se tu. Zapravo crijeva predstavljaju najvažniji organ odbrambenog sistema koji čini preko 70% imunog sistema. U našim crijevima živi stotinu biliona mikroba, podstanara, oko dvije hiljade raznih vrsta , mnogih podvrsta i više od dva miliona gena koje one nose. Zadatak crijevne mikroflore nije samo prerada hrane već mikrobi čine drugu kožu, barijeru koja pruža dvostruki zaštitni sloj unutrašnjosti tijela. Tako naši mikrobi vrše funkciju „granične policije“ koja svaku molekulu, ćeliju procjenjuje i po potrebi zatvara u karantin. Kakve veze ovas ima s našim podstanarima?  Ovas je odličan izvor biljnih vlakana, omiljene hrane za naše dobre bakterije, podstanare. Unošenjem vlakana, poboljšavamo razmnožavanje bakterija, raznovrsnost bakterija, a samim tim jačamo odbranu crijevnog zida-granice tako da ništa opasno ne može da uđe u naš organizam. Pored toga vlakna vode računa o higijeni naših crijeva tako što su u kontaktu s vodom bubre i vežu na sebe metabolički otpad, toksine i izbacuju iz crijeva. Tako vlakna vrše „dezinfekciju, dubinsko čišćenje“ našeg probavnog sistema, unutrašnje, druge kože čija je površina do 150 puta veća od spoljašnje kože i smanjuju „potrošnju“ imunog sistema i mogućnost infekcije.

Nakon savjeta nutricioniste gospodina Zolotića jasno možemo zaključiti da je ovas sa svojim hranjivim materijama odličan saveznik u jačanju našeg imunog sistema, borca protiv svih bolesti, a proizvod na tržištu koji možete naći s velikim udjelom ovsa jeste Fit integralni keks, brend bh. prehrambene industrije Klas. Znamo da je često ukus same žitarice neprivlačan za djecu, čak i starije osobe, s toga preporučujem da, ako ne možete drugačije, ovas unosite kroz zdravi slatkiš iz Fit kategorije.  Sjajno je to što čak četvrtinu ovoga keksa čine upravo ovsene pahuljice. Možete ga pronaći u četiri okusa: ovsene pahuljice, ovsene pahuljice i lješnjak, s čokoladnim granulama i s kakaom i lješnjakom.