Lokumi su se, prema pripovijedanjima, spremali samo najdražima – da budu uz njih na dugim i neizvjesnim putovanjima i da ih svojim mirisom podsjete na dom koji su ostavili, te da, gdje god da su, osjete da ih prati ljubav. Vremenom je to postala omiljena slastica cijelog svijeta.

Tako su za sve građane Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta još prije više od 40 godina, tehnolozi Klasa iz kulinarske tradicije „posudili“ crtice za recept Bosanskog lokuma.  Ovaj posebni delikates napravljen je od najkvalitetnijih sastojaka i upućuje na bogatu i jedinstvenu historiju Bosne i Hercegovne.

Danas, Klas d.d. Sarajevo je u ovom dijelu Evrope prvi i jedini industrijski proizvođač lokuma prema originalnoj orijentalnoj recepturi. Bosanski lokum dolazi u četiri okusa, classic, s orahom i sa kokosm. Bosanski lokum je i Halal certificirani proizvod.

Povezivanje modernog dizajna s detaljima bosanske tradicije pokazalo se kao pravi potez, koji su potrošači širom BiH i svijeta prepoznali, te redovno dijele svoje inspirativne momente zabilježene uz ovu poslasticu. Kafa okuplja porodice i prijatelje, a Klasov Bosanski lokum kao sjajan par uz istu donosi emociju ljubavi koja kreira nezaboravne uspomene.