Osam timova sačinjenih od mladih inovatora iz različitih bosanskohercegovačkih gradova učestvovalo je na finalnom takmičenju „Klas Innovation challenge“ koje je organizirala kompanija Klas d.d. Sarajevo u saradnji sa Munja Inkubatorom i najvećom info platformom za mlade u BiH – Hocu.ba. Mladi takmičari su proveli dva uzbudljiva i produktivna dana sa 16 stručnih mentora, finalizirali koncepte s kojima su predstavili svoja rješenja za stvarne poslovne izazove, a takmičenje je okončano svečanim proglašenjem pobjednika i uručivanjem certifikata svim finalistima.
Prvo mjesto pripalo je timu Deman iz Sarajeva koji čine studentice Adna Ibrahimović, Amila Mulagić i Hasiba Korman, a koje su predstavili koncept zdrave hrane „Hurryme“. Njima je pripala najveća novčana nagrada od 1.500 KM. Drugo mjesto i nagradu od 1.000 KM osvojila je ekipa Lokum iz Mostara, a prvi put na Innovation challengeu dodijeljena su dva treća mjesta, s nagradama od po 500 KM, koje su pripale ekipama Trio Gušt iz Mostara i Agroekonomisti iz Banje Luke.

„U Klasu smo ugostili 23 studenta iz Bosne i Hercegovine, iz Mostara, Banje Luke, Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Ovi studenti su imali nesebičnu podršku stručnih mentora iz Klas kompanije koji su ih usmjeravali u njihovoj namjeri da svoju ideju predstave na što bolji način. Obilaskom Klasovog pogona, imali su priliku da se upoznaju i s procesom proizvodnje određenih proizvoda, a to im je pomoglo da dobiju praktično iskustvo za kvalitetniju prezentaciju ideje. Svojim hrabrim i proaktivnim nastupom prema Klasu, ovi takmičari su već predodređeni za uspjeh, gdje god i šta god budu radili u životu“ – istaknuo je Boris Brković, generalni direktor Klas d.d. Sarajevo.

U sastavu stručnog žirija bili su Neven Hadžisulejmanović (član Uprave za operativno poslovanje AS Holdinga), Ethem Numić (direktor Direkcije za marketing i razvoj AS Holdinga), Boris Brković (generalni direktor Klas d.d.), Zlatko Ramić (izvršni direktor za operativno poslovanje kompanije Klas d.d.), Mirza Kasum (izvršni direktor za računovodstvo, finansije, kontroling i IT kompanije Klas d.d.), Senaida Tabić (direktorica prodaje i marketinga kompanije Klas d.d.) i Muhamed Abazović (direktor proizvodnje kompanije Klas d.d.).

Pored novčanih nagrada, takmičari koji su bili u finalu, dobijaju mogućnost prakse, pripravničkog angažmana, dodatne edukacije, seminara i ostalih poslovnih mogućnosti u kompaniji Klas d.d. Sarajevo.
„U Bosni i Hercegovini imamo talentirane, proaktivne mlade ljude, kojima je za početak potrebno omogućiti prostor gdje bi podijelili svoje ideje i razmišljanje, što je Klas Innovation Challenge još jednom potvrdio. Zadovoljstvo je imati priliku upoznati sve te kreativne potencijale, možda i buduće kolege, koji razvojem pravih kompetencija mogu postati vrlo značajni učesnici u svakodnevnom radu naše grupacije. Vjerujemo da uz adekvatno mentorstvo s naše strane, i želju za ličnim razvojem i edukacijom s njihove strane, oni vremenom mogu izrasti u vrlo perspektivne stručnjake.

Svjesni smo da je imati prave ljude s pravim kompetencijama na prvom mjestu od neprocjenjivog značaja. Upravo zato, pravovremena detekcija talenata i selekcija, iznimno su važan dio menadžmenta ljudskih resursa. Zadovoljstvo i motiviranost naših uposlenika, te ulaganje u njihov razvoj kroz edukaciju i dodatna osposobljavanja, okosnica su naših razvojnih i pripravničkih programa. Mi u AS Holdingu želimo podržati mlade talente u Bosni i Hercegovini i pružiti šansu onima koji žele da se razvijaju, permanentno educiraju i daju svoj doprinos kompaniji“ – kazala je Emira Duratbegović, direktor Direkcije za ljudske resurse/HR AS Holdinga.

Takmičenje „Innovation challenge“ nastavlja se i u ostalim kompanijama koje su u sastavu AS Holdinga, a naredno je u organizaciji kompanije Solana Tuzla iz Tuzle.